reede, 28. oktoober 2011

II b klassi külaskäik Kuie kooli

I veerandi lõpus käisime Vabaõhumuuseumis, Kuie koolis. Vanas koolimajas ootas meid muuseumitöötaja, kes rääkis, milline nägi välja koolipäev 100 aastat tagasi.

Saime teada palju huvitavat. Kooli läksid lapsed alles oktoobri lõpus, kui loomad karjamaalt lauta toodi. Kool lõppes juba aprillikuus, siis pidid lapsed jälle karja minema. Koolis käidi ainult neli aastat. Kooliskäimine oli kohustuslik. Kui laps puudus põhjuseta, pidid vanemad trahvi maksma. Kui aga polnud raha maksta, siis pidi lapsevanem puudutud päevade eest vallamajas puuris istuma!

Siis läksime ajas 100 aastat tagasi, aastasse 1910. Toimusid koolitunnid. Tunnis pidime istuma hiirvaikselt. Kes hakkas rääkima, sai kohe koolipreililt noomida. Usuõpetuse tund algas palvega. Koolipreili luges piiblit ja küsis loetud jutu kohta küsimusi. Lugemistunnis lugesime juttu vanades kirjatähtedes. Osadest tähtedest oli väga raske aru saada. Kirjutasime sule ja tindiga. Ka see oli raske ja võttis palju aega. Mõnel meist tulid paberile suured tindiplekid. Koolipreili näitas meile väikest tahvlit. Igal lapsel oli oma väikene tahvel, mille peale kirjutati krihvliga. Kahjuks jäi aega väheks ja me ei jõudnud rehkendada. Koolipäev oleks võinud pikem olla!

Oli tore päev. Kindlasti läheme Vabaõhumuuseumisse tagasi ja osaleme ka teistes programmides.



Kuie koolimajas toimub palju toredaid programme lastele.

Infot saab kodulehelt http://www.evm.ee/id/183/




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar